Elegancki, bardzo dobry sos do makaronu. Nie wiem czemu, ale dla mnie to takie amerykańskie danie :) Chyba przez ten boczek :) Polecam wszystkim, nawet tym, którzy za szpinakiem nie przepadają :)
Składniki:
Filmik z przepisem, z którego korzystałam:
Składniki:
- 3 piersi kurczaka / 6 udek bez kości
- 8 plasterków boczku
- 3 ząbki czosnku -plasterki
- 2-3 pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę /pomidory suszone
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 300 ml śmietanki słodkiej 12% lub 30%
- pół szklanki parmezanu
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
- spaghetti
Kurczaka smażymy na patelni, z dwóch stron (można przyprawić ulubionymi przyprawami przed smażeniem lub w trakcie).
Wyciągamy kurczaka na talerz. Smażymy po 4 plastry boczku. Wyciągamy na talerz.
Smażymy czosnek, dodajemy pomidory. Po chwili na patelnię wrzucamy szpinak.
Zalewamy wszystko śmietanką, przyprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy.
Na koniec dodajemy usmażonego i pokrojonego kurczaka, boczek, parmezan i bazylię.
Wrzucamy ugotowany makaron spaghetti i odrobinę wody z gotowania makaronu.
Na koniec jeszcze raz posypujemy parmezanem. Przekładamy na talerz i zajadamy ze smakiem :)))))
Filmik z przepisem, z którego korzystałam:
Komentarze
Prześlij komentarz