Makaron z kurczakiem, boczkiem, pomidorami i parmezanem

Elegancki, bardzo dobry sos do makaronu. Nie wiem czemu, ale dla mnie to takie amerykańskie danie :) Chyba przez ten boczek :) Polecam wszystkim, nawet tym, którzy za szpinakiem nie przepadają :)



Składniki:
  • 3 piersi kurczaka / 6 udek bez kości
  • 8 plasterków boczku
  • 3 ząbki czosnku -plasterki
  • 2-3 pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę /pomidory suszone
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 300 ml śmietanki słodkiej 12% lub 30%
  • pół szklanki parmezanu
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • spaghetti

Kurczaka smażymy na patelni, z dwóch stron (można przyprawić ulubionymi przyprawami przed smażeniem lub w trakcie). 
Wyciągamy kurczaka na talerz. Smażymy po 4 plastry boczku. Wyciągamy na talerz. 

Smażymy czosnek, dodajemy pomidory. Po chwili na patelnię wrzucamy szpinak. 

Zalewamy wszystko śmietanką, przyprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy. 
Na koniec dodajemy usmażonego i pokrojonego kurczaka, boczek, parmezan i bazylię. 



Wrzucamy ugotowany makaron spaghetti i odrobinę wody z gotowania makaronu. 

Na koniec jeszcze raz posypujemy parmezanem. Przekładamy na talerz i zajadamy ze smakiem :)))))




Filmik z przepisem, z którego korzystałam:

Komentarze