Zakwas buraczany do picia.

 Kiedyś robiłam zakwas buraczany raz do roku. Na Wigilię. Mocny, intensywny w smaku do zakwaszenia postnego barszczu na wigilijną kolację. Teraz robimy go często. Po prostu do obiadu, do kolacji. Jestem od niego uzależniona. Jest niesamowicie dobry i zdrowy. Polecam wypróbować, zwłaszcza teraz, dwanaście dni przed  Świętami to idealny czas na nastawienie buraków do kiszenia :)

  • oczyszcza organizm
  • odkwaszają organizm
  • spowalniają procesy gnilne w jelitachy zaparciach
  • przeciwdziała rakowi
  • poprawiają odporność
  • wzmacnia krew, pomaga przy anemii
  • polecany do picia po antybiotykach
  • obniża poziom złego cholesterolu -sprawdzone na mojej mamie :)
  • przeciwdziała miażdzycy
  • zawiera mnóstwo witamin: A, C, B1
  • zawiera żelazo, potas, wapń, magnez i dużo kwasu foliowego
  • dodaje energii
Zachęcam do picia barszczu na co dzień!!! To niesamowite źródło witamin i jest przepyszny!!
Do zrobienia barszczu potrzebujemy:
  • kamionkowy duży garnek np. 5 litrowy
  • 3 kg buraków
  • 1 główka czosnku
  • ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarenkach
  • ok. 3 litrów wody + 3 łyżki soli
W wodzie (ciepłej, przegotowanej) rozpuszczamy sól. Na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę soli. Buraki myjemy, obieramy, kroimy na plastry. Przekładamy do garnka kamionkowego. Pomiędzy buraki wkładamy obrane ząbki czosnku, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie mieszamy. Jeżeli na wierzchu zrobi się piana, ściągamy. Zakwas jest gotowy po 5-7 dniach. Zlewamy do szklanych butelek i trzymamy w piwnicy lub lodówce.
Na zdrowie :)


Komentarze

  1. Dziś zrobiłam zobaczę jaki mi wyjdzie . Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od lat robię zakwas, ale codziennie nie piję, ponieważ mam po nim biegunkę. Natomiast te same buraki zalewam ponownie i taki już nie powoduje u mnie sensacji jelitowych. Ale zdecydowanie polecam, bo jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię i piję sok z kiszonych buraków. Codziennie szklanka. Jest pyszny, poprawia odporność i przemianę materii. Oczywiście zalet jest dużo więcej, te są zauważalne po 2 - 3 dniach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobnie od jesieni do wiosny no i nie pamiętam kiedy byłam przeziębiona.Wiec coś w tym jest.zPolecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy koniecznie musi być Garnek gliniany ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z braku glinianego garnka u mnie buraki kiszą się w dużym słoju. Ważne aby był wyparzony przed zapakowaniem do niego produktów.

      Usuń
  6. Czy on nie splesnieje ? Jak dlugo mozna trzymac?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy garnek należy przyjryć talerzykiem?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz