Kiedyś robiłam zakwas buraczany raz do roku. Na Wigilię. Mocny, intensywny w smaku do zakwaszenia postnego barszczu na wigilijną kolację. Teraz robimy go często. Po prostu do obiadu, do kolacji. Jestem od niego uzależniona. Jest niesamowicie dobry i zdrowy. Polecam wypróbować, zwłaszcza teraz, dwanaście dni przed Świętami to idealny czas na nastawienie buraków do kiszenia :)
Do zrobienia barszczu potrzebujemy:
- oczyszcza organizm
- odkwaszają organizm
- spowalniają procesy gnilne w jelitachy zaparciach
- przeciwdziała rakowi
- poprawiają odporność
- wzmacnia krew, pomaga przy anemii
- polecany do picia po antybiotykach
- obniża poziom złego cholesterolu -sprawdzone na mojej mamie :)
- przeciwdziała miażdzycy
- zawiera mnóstwo witamin: A, C, B1
- zawiera żelazo, potas, wapń, magnez i dużo kwasu foliowego
- dodaje energii
Do zrobienia barszczu potrzebujemy:
- kamionkowy duży garnek np. 5 litrowy
- 3 kg buraków
- 1 główka czosnku
- ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarenkach
- ok. 3 litrów wody + 3 łyżki soli
W wodzie (ciepłej, przegotowanej) rozpuszczamy sól. Na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę soli. Buraki myjemy, obieramy, kroimy na plastry. Przekładamy do garnka kamionkowego. Pomiędzy buraki wkładamy obrane ząbki czosnku, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie mieszamy. Jeżeli na wierzchu zrobi się piana, ściągamy. Zakwas jest gotowy po 5-7 dniach. Zlewamy do szklanych butelek i trzymamy w piwnicy lub lodówce.
Na zdrowie :)
Na zdrowie :)
Dziś zrobiłam zobaczę jaki mi wyjdzie . Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOd lat robię zakwas, ale codziennie nie piję, ponieważ mam po nim biegunkę. Natomiast te same buraki zalewam ponownie i taki już nie powoduje u mnie sensacji jelitowych. Ale zdecydowanie polecam, bo jest pyszny.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest pyszny
OdpowiedzUsuńTeż robię i piję sok z kiszonych buraków. Codziennie szklanka. Jest pyszny, poprawia odporność i przemianę materii. Oczywiście zalet jest dużo więcej, te są zauważalne po 2 - 3 dniach.
OdpowiedzUsuńRobię podobnie od jesieni do wiosny no i nie pamiętam kiedy byłam przeziębiona.Wiec coś w tym jest.zPolecam.
OdpowiedzUsuńCzy koniecznie musi być Garnek gliniany ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Z braku glinianego garnka u mnie buraki kiszą się w dużym słoju. Ważne aby był wyparzony przed zapakowaniem do niego produktów.
UsuńCzy on nie splesnieje ? Jak dlugo mozna trzymac?
OdpowiedzUsuńCzy garnek należy przyjryć talerzykiem?
OdpowiedzUsuń