Chorwackie ratatouille

Chorwacja jest cudowna. Każdy kto tam był na pewno to potwierdzi. Niesamowite są nie tylko widoki, ale też jedzenie. Nie będę tutaj wklejać zdjęć z jedzeniem restauracyjnym, natomiast podzielę się przepisem, na bardzo proste danie a'la leczo lub chorwackie ratatouille, które wyszło naprawdę super.
Potrzebujemy:
  • 3 cukinie
  • 3 pomidory
  • dużo cebuli, ja dałam 6 :)
  • ajwar
  • sól i pieprz
  • feta (niekoniecznie, może być parmezan albo żółty ser)
Cukinie kroimy na kawałki. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Cebulę w grubsze cząstki. Wszystko rzucamy do garnka i smażymy na oleju. Solimy, pieprzymy. Dusimy jakieś 20-30 min.
Na ostatnie 10 minut przed końcem dodajemy 3-4 łyżki ajwaru. 
Podajemy z bułką/bagietką/makaronem. Na wierzch dajemy fetę lub inny ser. Najlepiej smakuje na tarasie z widokiem na Adriatyk :)
Smacznego!

          alt="Warzywa psiankowate 2016">

Komentarze

  1. Ciekawe danie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz