Kapusta -najbardziej chyba niedoceniane warzywo w Polsce :) Wystarczy poczytać o witaminie U, która jako jedyna zawarta jest w naturalnej formie w liściach kapusty, aby zdopingować się do częstszego i świadomego spożywania tego warzywa. Ja uwielbiam przeróżne surówki z kapusty i przeważnie w takiej formie ją spożywam. Dzisiaj na ciepło i wiosennie :) Bardzo proste, pyszne danie :)
- pół główki kapusty
- 2 marchewki
- 1 kiełbasa podwawelska (długa)
- koperek
- 100 gr masła
- sól i pieprz
Bierzemy garnek o grubszym dnie i rozpuszczamy w nim masło. Wrzucamy posiekane pół główki kapusty, pokrojone w plasterki marchewki. Podsmażamy. Dodajemy 2 szklanki wody i dusimy ok. 20-30 minut. W międzyczasie dorzucamy pokrojoną kiełbasę. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy sporą garść świeżego koperku.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz