Beza -przepis podstawowy

Najprostsze ciasto świata! Najlepsze z bitą śmietaną i owocami sezonowymi np. truskawkami lub malinami. Wystarczy 15 min. + pieczenie i mamy przepyszne ciasto na popołudnie do kawy :) Muszę tylko pamiętać by wieczorem wyciągnąć białka z zamrażarki!




Biała beza

  • 6 białek (ja zawsze mam mrożone białka pakowane po 6 szt w woreczku:)
  • szczypta soli
  • 300 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu białego jabłkowego
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
6 białek ubijamy ze szczyptą soli. Gdy białka są sztywne po trochu dodajemy cukier. Pod koniec dodajemy odrobinę mąki i octu jabłkowego.


Na blaszce kładziemy papier, na którym rysujemy okrąg o średnicy 23 cm. (ja robię to obrysowując od talerza). 


Wyłożyć bezę. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i natychmiast przekręcić na 150 stopni. Piec 1 godz. 15 min. Studzić w otwartym piekarniku.


Dekorujemy wg upodobania :) najlepsza z bitą śmietaną i owocami :)
Smacznego!








Komentarze