- 3-4 jajka
- 500 g mąki pszennej
- gałka muszkatałowa
- sól
- ok. pół szklanki wody
Wyrabiamy wszystko w mikserze. Ciasto powinno być elastyczne.
Do gotującej wody, wlewam ciasto przez sitko do lanych klusek.
Gotuję 2 minuty. Przelewam na durszlak. Troszkę oblewam zimną wodą by kluseczki się nie sklejały.
Gotuję 2 minuty. Przelewam na durszlak. Troszkę oblewam zimną wodą by kluseczki się nie sklejały.
Takie kluski mogę wykorzystać do sosów, zup czy sałatek czy zapiekanek.
Poniżej przepis na klasyczną Cheese Spazle.
Potrzebujemy:
Poniżej przepis na klasyczną Cheese Spazle.
Potrzebujemy:
- dużo startego sera (najlepiej dwa rodzaje, ja miałam tym razem tylko goudę)
- masło
Formę do zapiekania smarujemy masłem. (Ja dodałam smażoną cebulkę).
Układamy warstwę klusek, posypujemy serem.
Układamy warstwę klusek, posypujemy serem.
Komentarze
Prześlij komentarz