Nie wiem jak Wy, ale ja po tych Świętach jestem tak objedzona, że marzy mi się coś lekkiego. Dziś piątek, a ja jeszcze kończę ciasta, bigos z jabłek i inne rzeczy, które wraz z siostrą i mamą przygotowałyśmy na Wielkanoc. Przybyło mi chyba z 3 kg i ledwo się ruszam ;) I obiecuję sobie, że za rok nie będziemy przesadzać z taką ilością jedzenia... Póki co, opróżniam lodówkę i szykuję zupę. Lekką, warzywną i bardzo aromatyczną. Jest to popularna zupa na odchudzanie, ale jest naprawdę dobra. W wersji dla innych domowników dodaję podsmażoną cebulkę na maśle.
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- główka kapusty białej lub włoskiej
- 6 dużych cebul
- 2 zielone papryki (lub czerwonej i żółtej)
- 6-12 pomidorów (lub 1-2 puszki)
- pęczek selera naciowego
- zioła: pieprz, pietruszka, koper, czosnek, curry, bazylia, estragon, cząber, oregano
ile litrów wody?
OdpowiedzUsuńPrzeważnie leję na oko, ale myślę, że3-4 litry.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń