Wielkanocny bigos z jabłek

Dla mnie to smak Świąt Wielkanocnych. Dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny! Barrrdzo ciekawy smak. Połączenie jabłek, kiełbasy, tymianku i chilli.. Koniecznie spróbujcie!!!!



  • 2 kg słodkich jabłek (kwaśne mogą się rozpaść przy gotowaniu)
  • 75 dkg kiełbasy (podlaskiej, podwawelskiej lub zwyczajnej)
  • 4 duże cebule
  • 6-7 łyżek oliwy
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • tymianek, bazylia, majeranek, 
  • przyprawa chilli
  • sól i pieprz
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu. Dodać przecier i podsmażyć. Kiełbasę pokroić w cienki paski (przedtem zdjąć osłonkę), wrzucić do cebuli z pomidorami, dodać do smaku przyprawy i sól. Dusić 10-12 minut. Następnie dodać jabłka i dusić jeszcze 10 minut. Bigos powinien być pikantny. Podawać z pieczywem. Najlepszy po odgrzaniu.

Komentarze