Dla mnie to smak Świąt Wielkanocnych. Dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny! Barrrdzo ciekawy smak. Połączenie jabłek, kiełbasy, tymianku i chilli.. Koniecznie spróbujcie!!!!
- 2 kg słodkich jabłek (kwaśne mogą się rozpaść przy gotowaniu)
 - 75 dkg kiełbasy (podlaskiej, podwawelskiej lub zwyczajnej)
 - 4 duże cebule
 - 6-7 łyżek oliwy
 - 4 łyżki przecieru pomidorowego
 - 6 ziaren ziela angielskiego
 - 3 listki laurowe
 - tymianek, bazylia, majeranek,
 - przyprawa chilli,
 - sól i pieprz
 
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu. Dodać przecier i podsmażyć. Kiełbasę pokroić w cienki paski (przedtem zdjąć osłonkę), wrzucić do cebuli z pomidorami, dodać do smaku przyprawy i sól. Dusić 10-12 minut. Następnie dodać jabłka i dusić jeszcze 10 minut. Bigos powinien być pikantny. Podawać z pieczywem. Najlepszy po odgrzaniu.

Komentarze
Prześlij komentarz