Dla mnie to smak Świąt Wielkanocnych. Dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny! Barrrdzo ciekawy smak. Połączenie jabłek, kiełbasy, tymianku i chilli.. Koniecznie spróbujcie!!!!
- 2 kg słodkich jabłek (kwaśne mogą się rozpaść przy gotowaniu)
- 75 dkg kiełbasy (podlaskiej, podwawelskiej lub zwyczajnej)
- 4 duże cebule
- 6-7 łyżek oliwy
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- tymianek, bazylia, majeranek,
- przyprawa chilli,
- sól i pieprz
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu. Dodać przecier i podsmażyć. Kiełbasę pokroić w cienki paski (przedtem zdjąć osłonkę), wrzucić do cebuli z pomidorami, dodać do smaku przyprawy i sól. Dusić 10-12 minut. Następnie dodać jabłka i dusić jeszcze 10 minut. Bigos powinien być pikantny. Podawać z pieczywem. Najlepszy po odgrzaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz