Jego podstawową wersję robię zastępując ogórki konserwowe na zmianę z ogórkami kiszonymi, w zależności od humoru czy zawartości szafki:) W wersji wielkanocnej nie daję jajek, bo i tak są ich na stole ilości hurtowe, w innym przypadku daje chociaż dwa. Polecam do mięs, galaret, kanapek czy jajek. A i dodany do śledzi tworzy naprawdę godną polecenia sałatkę!
Sos tatarski
Grzybki wrzucamy na sitko i przelewamy kilka razy zimną wodą, osuszamy i kroimy na drobno. Ogórki i cebulkę także siekamy jak najdrobniej, wrzucamy wszystko do miski, dodajemy majonez, śmietanę, sól, pieprz, cukier puder i na koniec dajemy zioła. Mieszamy i próbujemy. Doprawiamy w zależności od własnych upodobań. Przerzucamy sos do słoika i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, w tym czasie smaki powinny się przegryźć i dopiero wtedy otrzymamy prawdziwie aromatyczny, tradycyjny i pyszny "sos tatarski" :)))
PS. zamiast cebulki czerwonej można użyć zwykłą cebulę, ale z czerwoną pięknie się prezentuje na naszym stole:)
PS2. można dodać także 1 ząbek czosnku lub 1 łyżkę musztardy dla zaostrzenia smaku, ja nie daję, wystarcza mi jego lekko octowy smak:)
Sos tatarski
- mały słoiczek grzybków w occie
- 2 ogórki konserwowe (lub kiszone, ale dobrej jakości -muszą być jędrne)
- 1 mała cebula czerwona
- 1 szklanka majonezu(Winiary lub domowy)
- 2 łyżki śmietany kwaśnej (12% lub 18%)
- sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- garść posiekanego szczypiorku, pietruszki i koperku
- (2 jajka w wersji niewielkanocnej:)
Grzybki wrzucamy na sitko i przelewamy kilka razy zimną wodą, osuszamy i kroimy na drobno. Ogórki i cebulkę także siekamy jak najdrobniej, wrzucamy wszystko do miski, dodajemy majonez, śmietanę, sól, pieprz, cukier puder i na koniec dajemy zioła. Mieszamy i próbujemy. Doprawiamy w zależności od własnych upodobań. Przerzucamy sos do słoika i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, w tym czasie smaki powinny się przegryźć i dopiero wtedy otrzymamy prawdziwie aromatyczny, tradycyjny i pyszny "sos tatarski" :)))
PS. zamiast cebulki czerwonej można użyć zwykłą cebulę, ale z czerwoną pięknie się prezentuje na naszym stole:)
PS2. można dodać także 1 ząbek czosnku lub 1 łyżkę musztardy dla zaostrzenia smaku, ja nie daję, wystarcza mi jego lekko octowy smak:)
PS3. Stare zdjęcie ze starego bloga :)
Komentarze
Prześlij komentarz