Kremowy sos cebulowy z kurczakiem

Tagliatelle z kremowym cebulowym sosem i kurczakiem
  • 250 gr piersi kurczaka (przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i czosnek granulowany lub kurczaki złocisty)
  • oliwa i masło do smażenia
  • 1 zwykła cebula i 1 czerwona cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 200 gr śmietanki 30%
  • 250 gr mascarpone 
  • 1 dymka drobno pokrojona
  • sól i pieprz
  • tagliatelle
  • parmezan lub inny ser
  • natka pietruszki
Piersi smażymy na patelni na oliwa i maśle.
Na drugiej patelni smażymy ok. 5 minut również na oliwie i maśle 2 drobno pokrojone cebule.
Pod koniec smażenia dodajemy czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę i dajemy łyżeczkę cukru.


Wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka

Dodajemy odrobinę gorącej wody, tak by wytworzył się sos.
+ śmietanka i mascarpone


Gdy już sos będzie lekko odparowany wyłączamy gaz i posypujemy dymką.

Na talerze wykładamy makaron i polewamy sosem, posypujemy serem i natką pietruszki.




Komentarze