Tagliatelle z kremowym cebulowym sosem i kurczakiem
Gdy już sos będzie lekko odparowany wyłączamy gaz i posypujemy dymką.
Na talerze wykładamy makaron i polewamy sosem, posypujemy serem i natką pietruszki.
- 250 gr piersi kurczaka (przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i czosnek granulowany lub kurczaki złocisty)
- oliwa i masło do smażenia
- 1 zwykła cebula i 1 czerwona cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 200 gr śmietanki 30%
- 250 gr mascarpone
- 1 dymka drobno pokrojona
- sól i pieprz
- tagliatelle
- parmezan lub inny ser
- natka pietruszki
Piersi smażymy na patelni na oliwa i maśle.
Pod koniec smażenia dodajemy czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę i dajemy łyżeczkę cukru.
Wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka
Wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka
+ śmietanka i mascarpone
Gdy już sos będzie lekko odparowany wyłączamy gaz i posypujemy dymką.
Na talerze wykładamy makaron i polewamy sosem, posypujemy serem i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz