Sos pomidorowy jest podstawą wielu dań. Przepyszny będzie z makaronem, na pizzę, do naleśników, do lazanii, klopsików, ryby i innych. Oto mój sposób :)
Na dnie garnka na oliwie smażymy pokrojoną cebulkę i zmiażdżony czosnek.
Dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, cukier i zioła.
Dusimy wszystko ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
- 700 ml przecieru/sosu pomidorowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru (można dać więcej)
- ew. zioła -ja daję oregano suszone lub świeżą bazylię
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na dnie garnka na oliwie smażymy pokrojoną cebulkę i zmiażdżony czosnek.
Dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, cukier i zioła.
Dusimy wszystko ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Komentarze
Prześlij komentarz