Uwielbiam kotlety mielone. Można je robić na różne sposoby. Zmieniając dodatki (np. pieczarki, paprykę, czosnek, pora, musztardę, koncentrat pomidorowy, majonez ), zmieniamy zupełnie ich smak. Dziś pokaże zwykłe, klasyczne, takie jak je robi moja mama :) Czyli z pietruszką i słodką papryką.
- 500 gr mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 namoczona bułka w mleku
- 1 jajko
- pietruszka
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- bułka tarta
Cebulkę drobno pokrojoną smażymy na oliwie i maśle ok. 3 minut, do zrumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso przekładamy do większej miski. Dorzucamy wystudzoną cebulkę, jajko, sporo posiekanej natki, przynajmniej 1 łyżeczkę papryki słodkiej, sól i pieprz.
Wszystko razem wyrabiamy kilka minut. Możemy spróbować czy mięso jest dobre. Moja mama zawsze próbuję :) W razie czego można jeszcze przyprawić. Odstawiamy.
Lepimy kotleciki.
Panierujemy w bułce tartej.
Smażymy.
Smażymy. Smacznego :))))
Wszystko razem wyrabiamy kilka minut. Możemy spróbować czy mięso jest dobre. Moja mama zawsze próbuję :) W razie czego można jeszcze przyprawić. Odstawiamy.
Lepimy kotleciki.
Panierujemy w bułce tartej.
Smażymy.
Podajemy z purre ziemniaczanym lub ryżem, buraczkami i dowolną sałatką obiadową.
Smażymy. Smacznego :))))
PS. Możemy kotlety jeszcze podpiec w piekarniku -będą jeszcze lepsze!
Komentarze
Prześlij komentarz