Piperade z kurczakiem (przepis z książki "Gotuj z Julią" J. Child)
Kurczak
Zrumienić części kurczaka z wszystkich stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Doprawić (jeżeli się wcześniej tego nie zrobiło) i przykryć patelnię pokrywką i dusić na średnim ogniu jeszcze z 10 minut. W tym czasie odwrócić je raz na drugą stronę i zaczynamy smażyć na drugiej patelni paprykę.
Papryka
Rozgrzać na osobnej patelni oliwę z oliwek i podsmażyć do miękkości 1 szklankę pokrojonej w plasterki cebuli, a następnie dodać po 1 szklance czerwonej i zielonej/żółtej
papryki, a także duży posiekany ząbek czosnku. Podsmażyć krótko i dodać do kurczaka.
Kurczak
Dodać przesmażoną paprykę, 1 łyżkę cebulki/szalotkę
Dodać 2/3 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub wermutu oraz 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lub ziół prowansalskich.
Przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu jeszcze 5-6 minut, odwrócić na drugą stronę i polać kawałki mięsa sosem z patelni.
Kontynuować duszenie do czasu, aż mięso zmięknie, w sumie przez mniej więcej 25 minut. Przełożyć kurczaka na ogrzany półmisek. Zebrać łyżkę tłuszcz i odparować płyn do połowy objętości. Po zdjęciu z ognia dodać odrobinę masła w celu wzbogacenia smaku, polać kurczaka sosem i podawać.
Smacznego!!!
- części kurczaka (udka, nogi, podudzia) -przyprawione solą i pieprzem
- 1 szklanka cebuli + 1 łyżkę posiekanej cebuli lub szalotki
- 1 szklanka czerwonej papryki + 1 szkl. zielonej/żółtej
- 1 duży ząbek czosnek
- 2/3 szklanki bulionu
- 12 szklanki bulionu drobiowego (lub warzywnego)
- klarowane masło
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie lub estragon
Kurczak
Zrumienić części kurczaka z wszystkich stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Doprawić (jeżeli się wcześniej tego nie zrobiło) i przykryć patelnię pokrywką i dusić na średnim ogniu jeszcze z 10 minut. W tym czasie odwrócić je raz na drugą stronę i zaczynamy smażyć na drugiej patelni paprykę.
Papryka
Rozgrzać na osobnej patelni oliwę z oliwek i podsmażyć do miękkości 1 szklankę pokrojonej w plasterki cebuli, a następnie dodać po 1 szklance czerwonej i zielonej/żółtej
papryki, a także duży posiekany ząbek czosnku. Podsmażyć krótko i dodać do kurczaka.
Kurczak
Dodać przesmażoną paprykę, 1 łyżkę cebulki/szalotkę
Dodać 2/3 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub wermutu oraz 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lub ziół prowansalskich.
Przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu jeszcze 5-6 minut, odwrócić na drugą stronę i polać kawałki mięsa sosem z patelni.
Kontynuować duszenie do czasu, aż mięso zmięknie, w sumie przez mniej więcej 25 minut. Przełożyć kurczaka na ogrzany półmisek. Zebrać łyżkę tłuszcz i odparować płyn do połowy objętości. Po zdjęciu z ognia dodać odrobinę masła w celu wzbogacenia smaku, polać kurczaka sosem i podawać.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz