Piperade z kurczakiem

Piperade z kurczakiem (przepis z książki "Gotuj z Julią"  J. Child)

  • części kurczaka (udka, nogi, podudzia) -przyprawione solą i pieprzem
  • 1 szklanka cebuli +  1 łyżkę posiekanej cebuli lub szalotki
  • 1 szklanka czerwonej papryki + 1 szkl. zielonej/żółtej
  • 1 duży ząbek czosnek
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 12 szklanki bulionu drobiowego (lub warzywnego)
  • klarowane masło
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie lub estragon


Kurczak
Zrumienić części kurczaka z wszystkich  stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Doprawić (jeżeli się wcześniej tego  nie zrobiło) i przykryć patelnię pokrywką i dusić na średnim ogniu jeszcze z 10 minut. W tym czasie odwrócić je raz na drugą stronę i zaczynamy smażyć na drugiej patelni paprykę.

Papryka
Rozgrzać na osobnej patelni oliwę z oliwek i podsmażyć do miękkości 1 szklankę pokrojonej w plasterki cebuli, a następnie dodać po 1 szklance czerwonej i zielonej/żółtej
papryki, a także duży posiekany ząbek czosnku. Podsmażyć krótko i dodać do kurczaka.

Kurczak
Dodać przesmażoną paprykę, 1 łyżkę cebulki/szalotkę


Dodać 2/3 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub wermutu oraz 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lub ziół prowansalskich.

Przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu jeszcze 5-6 minut, odwrócić na drugą stronę i polać kawałki mięsa sosem z patelni.


Kontynuować duszenie do czasu, aż mięso zmięknie, w sumie przez mniej więcej 25 minut. Przełożyć kurczaka na ogrzany półmisek. Zebrać łyżkę tłuszcz i odparować płyn do połowy objętości. Po zdjęciu z ognia dodać odrobinę masła w celu wzbogacenia smaku, polać kurczaka sosem i podawać.



 Smacznego!!!

Komentarze