Te spaghetti inspirowane było pewnym daniem, które dane mi było odrobinę spróbować w Zagrzebiu w restauracji naprzeciwko katedry!!!) .. Było tak kremowe i pyszne, że musiałam spróbować je odtworzyć! I wyszło naprawdę super! A gdybym dodała jeszcze więcej śmietanki i dała lepszej jakości makaron lub makaron domowy to byłoby już za idealnie :P
Składniki na 3-4 porcje:
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 pierś kurczaka -pokrojona na paseczki (przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany i papryka słodka)
- 2 duże cebule -pokrojone w cząstki
- pieczarki 500 g -umyte, pokrojone na ćwiartki
- 200 ml. śmietanki 30% (+ 200 ml gorącej wody)
- 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
- masło (kawałek do usmażenia pieczarek i cebuli)
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia kurczaka
- [makaron spaghetti lub tagliatelle ]
Gdy wszystko nam się ładnie podsmaży łączymy. Kurczaka dodajemy do pieczarek. Podsmażamy i oprószamy 1 łyżeczką mąki. Podlewamy 200 ml. gorącej wody i robimy sosik. Gdy nam trochę wyparuje, dolewamy śmietanki. Chwilkę trzymamy na gazie i w razie potrzeby przyprawiamy. Na patelnię wrzucamy ugotowany al dente makaron. Mieszamy, podajemy na talerze. Oprószamy serem. Smacznego!
- można pominąć słodką paprykę i zrobić jasny śmietanowy sos, dać za to dużo pietruszki
- można dodać boczek -doda to więcej smaku!
- można dodać jeszcze jeden kubeczek śmietanki, aby było jeszcze bardziej kremowo!
Komentarze
Prześlij komentarz