Spaghetti z pieczarkami i kurczakiem w śmietanowym sosie -pyszne!

Te spaghetti inspirowane było pewnym daniem, które dane mi było odrobinę spróbować w Zagrzebiu  w restauracji naprzeciwko katedry!!!) .. Było tak kremowe i pyszne, że musiałam spróbować je odtworzyć! I wyszło naprawdę super! A gdybym dodała jeszcze więcej śmietanki i dała lepszej jakości makaron lub makaron domowy to byłoby już za idealnie :P



Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 pierś kurczaka -pokrojona na paseczki (przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany i papryka słodka)
  • 2 duże cebule -pokrojone w cząstki
  • pieczarki 500 g -umyte, pokrojone na ćwiartki
  • 200 ml. śmietanki 30% (+ 200 ml gorącej wody)
  • 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
  • masło (kawałek do usmażenia pieczarek i cebuli)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia kurczaka
  • [makaron spaghetti lub tagliatelle ]
Bierzemy dwie patelnię. Na jednej smażymy kurczaka na oleju. Na drugiej smażymy pieczarki i cebulę.
Gdy wszystko nam się ładnie podsmaży łączymy. Kurczaka dodajemy do pieczarek. Podsmażamy i oprószamy 1 łyżeczką mąki. Podlewamy 200 ml. gorącej wody i robimy sosik. Gdy nam trochę wyparuje, dolewamy śmietanki. Chwilkę trzymamy na gazie i w razie potrzeby przyprawiamy. Na patelnię wrzucamy ugotowany al dente makaron. Mieszamy, podajemy na talerze. Oprószamy serem. Smacznego! 



Wariacje:
  • można pominąć słodką paprykę i zrobić jasny śmietanowy sos, dać za to dużo pietruszki
  • można dodać boczek -doda to więcej smaku! 
  • można dodać jeszcze jeden kubeczek śmietanki, aby było jeszcze bardziej kremowo!




Komentarze