Proste risotto z kurczakiem na ostro!

  • pół  kubka ryżu
  • odrobina oleju i 2-3 łyżki masła
  • 1 kostka bulionowa drobiowa lub wołowa (niekoniecznie)
  • 1 cebula
  • kilka plasterków boczku -pokrojony na drobno
  • mięso z 2 udek kurczaka -wcześniej upieczonych lub piersi
  • papryczka chilli (ja użyłam z zalewy)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 ml śmietanki (18% lub 30%)
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Rozgrzać patelnię, wlać odrobinę oleju i wrzucić masło, posiekaną cebulę i boczek. Gdy lekko nam się to podsmaży, wrzucamy ryż. Ryż smażymy jakieś 3 minuty a następnie podlewamy go niewielką ilością gorącej wody lub bulionu zrobionego na kostce. Gdy ryż wchłonie wodę/bulion znowu troszkę dolewamy. Powtarzamy tę czynność aż ryż będzie miękki -może to trwać około 20 minut, gdy zdarzy się nam, że bulionu zabraknie, podlewamy gorącą wodą. W międzyczasie cały czas mieszamy delikatnie lub potrząsamy patelnią, tak by ryż nie przywarł do spodu patelni. Gdy ryż będzie miękki, wrzucamy cząstki kurczaka, posiekaną ostrą papryczkę, zmiażdżony czosnek i słodką paprykę. Zalewamy śmietanką, mieszamy i próbujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną pietruszką (można także dodać parmezanu lub żółtego sera) i od razu ściągamy z gazu. Rozkładamy na talerze. Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz