Moje najulubieńsze spaghetti! Wielkie ilości czosnku tworzą niesamowitą kombinację z dużą ilością pietruszki i odrobiną ostrej papryczki! Idealne na letnie wieczory i do piwa:)
Składniki na 4 porcje:
- 1 op. spaghetti
- 3-4 papryczki
- 3 główki czosnku
- dużo natki pietruszki
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- tarty ser
- kostka rosołowa
Paprykę pokroić najdrobniej i wrzucić do oliwy przynajmniej na godzinę. Natkę posiekać. Czosnek pokroić wzdłuż. W jednym garnku gotujemy wodę i gotujemy makaron. W drugim garnku wlewamy wodę na 0,5 cm i wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy. Dodajemy paprykę z oliwą i mieszamy. Dodajemy pokrojony czosnek. Gotujemy 1-2 minutki. Wyłączamy gaz. Wrzucamy ugotowany makaron i pietruszkę. Mieszamy. Podajemy z dużą ilością sera, delikatną sałatką, która lekko złagodzi nam ostry smak makaronu i zimnym piwem :)
z bliska widać dokładnie dużą ilość czosnku, niestety papryczki nie widać na zdjęciach :(
i na koniec sałatka: sałata rzymska porwana na kawałeczki + pomidor + jogurt naturalny + sól + pietruszka
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz