Letnie kruche ciasto z jeżynami i kruszonką

Ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
Kruszonka:
  • 100 g mąki krupczatki
  • 50 g masła
  • 60 g cukru
+ owoce: jeżyny, porzeczki, jagody, maliny -ok. 500 g 


Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie wylepić nim wyłożoną papierem blaszkę (25x25 cm). Piec 20 minut w 180 st (góra -dół). Przestudzić. Ciasto oprószyć niewielką ilością kaszy manny lub bułką tartą. Wyłożyć na nie owoce. Wierzch posypać kruszonką (można poprostu zagnieść wszystkie składniki lub zalać suche składniki rozpuszczonym masłem + zmielone migdały + łyżeczka ekstraktu waniliowego). Zapiekać ok. 30 min w 180 st.

Smacznego!

Przepis pochodzi z Claudii 8/2013. Zrobiłam trochę inaczej kruszonkę. Zdecydowanie jest to ciasto do powtórzenia z innymi owocami :) Bardzo proste w wykonaniu:

Komentarze

Prześlij komentarz