Sos śmietanowy z kurczakiem i brokułami

  • porcja makaronu na 2 osoby
  • pół cebuli -posiekanej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku -posiekane
  • 1 pierś kurczaka -bardzo drobno pokrojona przyprawiona solą ziołową, pieprzem, słodką papryką
  • 100 ml śmietanki 30%
  • kilka ugotowanych różyczek brokuła
  • sól, pieprz
  • (gorgonzola lub parmezan)

Cebulę, czosnek i pokrojone mięso kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię smażymy chwilę, później wlewamy niecałą szklankę gorącej wody i dusimy mięso z cebulką jakieś 10 minut. Gdy woda nam się zredukuje i kurczak będzie miękki, wlewamy śmietankę, dorzucamy różyczki brokuła, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Można ewentualnie dodać sera gorgonzola lub posypać później wszystko parmezanem. Wrzucamy na patelnię porcję ugotowanego według przepisu makaronu, mieszamy z sosem i przekładamy danie na talerze. Ozdabiamy sałatką.
Smacznego!
PS. Aby sos ładnie nam oklejał makaron, należy dodać do sosu pół szklanki wody z gotowania makaronu.

Komentarze