Składniki:
- Kapusta biała
- marchew
- cebula
- papryka czerwona
I zalewa
- 0,25 szkl wody
- 0,5 szkl octu
- 0,75 szkl oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka musztardy
- sol
składniki zalewy zagotować [można zmienić ilości wody i octu]
lub:
II zalewa
- 0,25 szkl wody
- 0,25 szkl octu
- 0,5 szkl oleju
- 0,75 szkl cukru
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka soli
Kapustę cienko poszatkować, cebulkę pokroić drobno w kostkę, paprykę pokroić w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Warzywa wymieszać z gorącą zalewą i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Przed podaniem dodać do surówki 1 kwaśne jabłko oraz 2-3 ogórki konserwowe starte na grubej tarce.
Smacznego!
PS. Dlaczego cudowna? Bo jest najlepsza! Każdy kto ją spróbował jest pod jej wrażeniem! Zachęcam więc każdego do wypróbowania tego przepisu. Smakuje naprawdę zupełnie inaczej niż zwykła surówka z kapusty. Tajemnica jej tkwi w zalewie (gorącej!), którą zalewamy warzywa. Przepis na tę surówkę znalazłam na forum cincin, który cytuję za autorką:)
surówka - pyszna, zdrowa, kolorowa :)
OdpowiedzUsuń