Chili Con Carne

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500-700 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • puszka pomidorów
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki fasoli czerwonej
  • przyprawy: chilli, czerwona papryka, oregano, cukier
  • ew. bulion wołowy (1 kostka na 300 ml wody) lub gorąca woda

Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na patelni na małej ilości oleju, dodajemy mięso. Przyprawiamy papryką słodką, chilli i oregano. Gdy mięso nam się podsmaży, wrzucamy pokrojone pomidory wraz z sosem z puszki. Dusimy ok. 20 min.w międzyczasie podlewając po trochu wodą lub bulionem. Dorzucamy kukurydzę i fasolę. Dusimy jeszcze 15 min. Doprawiamy do smaku cukrem, ewentualnie jeszcze dorzucamy chilli, oregano lub soli. Gotowe! A teraz nakładamy na talerz i rozkoszujemy się niesamowitym smakiem:) Chilli con carne można podać z ryżem lub chlebem.

Smacznego!

Komentarze