- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500-700 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- puszka pomidorów
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki fasoli czerwonej
- przyprawy: chilli, czerwona papryka, oregano, cukier
- ew. bulion wołowy (1 kostka na 300 ml wody) lub gorąca woda
Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na patelni na małej ilości oleju, dodajemy mięso. Przyprawiamy papryką słodką, chilli i oregano. Gdy mięso nam się podsmaży, wrzucamy pokrojone pomidory wraz z sosem z puszki. Dusimy ok. 20 min.w międzyczasie podlewając po trochu wodą lub bulionem. Dorzucamy kukurydzę i fasolę. Dusimy jeszcze 15 min. Doprawiamy do smaku cukrem, ewentualnie jeszcze dorzucamy chilli, oregano lub soli. Gotowe! A teraz nakładamy na talerz i rozkoszujemy się niesamowitym smakiem:) Chilli con carne można podać z ryżem lub chlebem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz