Mój sprawdzony przepis na naleśniki! Cieniutkie, lekko chrupiące na brzegach, idealne na słodko i wytrawnie!
Główne zasady smażenia naleśników
- patelnia do smażenia naleśników ze szpatułką do rozprowadzenia ciasta jest niezastąpiona! kto raz spróbuję smażyć naleśniki na takiej patelni, nie wróci już nigdy do zwykłej!
- olej można zastąpić stopionym masłem lub masłem klarowanym wtedy naleśniki będą lepsze!
- ciasto należy odstawić przynajmniej na pół godziny!
- smażymy na bardzo rozgrzanej patelni, na małym ogniu
- jak dodamy cukru będą lepsze -nawet jeżeli mamy ochotę jeść je na słono!
- gdy ubijemy pianę lub dodamy proszek do pieczenia lub sodę będą pulchniejsze
- nie wolno za wcześnie przewracać naleśnika na drugą stronę
- dodanie oleju do ciasta sprawi, że nie trzeba smażyć na tłustej patelni
- część mleka można zastąpić wodą gazowaną, piwem, kefirem, maślanką
- można kombinować z różnym rodzajem mąk
- przeważnie pierwszy naleśnik jest nieudany -miękki i bardziej tłusty, więc się nie przejmujemy i smażymy resztę:)
- ciasto w lodówce może poleżeć do 3 dni
Naleśniki
- 125 g mąki pszennej
- 250 ml mleka 3,2%
- 1 jajo
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- większa szczypta soli
Komentarze
Prześlij komentarz