Sałatka z ogórków z pietruszką i czosnkiem

Ta sałatka jest przepyszna do obiadu, tuż przed pasteryzacją i po -zimą:) W tamtym roku, dużo bardziej smakowała mi sałatka szwedzka, w tym, nie wiem dlaczego, ta podbiła moje kubki smakowe. 




Sałatka z ogórków z pietruszką i czosnkiem
  •  8 kg ogórków
  • 3-6 garści posiekanej pietruszki
  • główka czosnku
  • 0,5 litra oleju
  • 0,5 litra octu
  • 2,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl soli
  • 2 paczki pieprzu i gorczycy
Ogórki umyć, zetrzeć w plasterki. Wrzucić do dużej miski razem z pietruszką i posiekanym/wyciśniętym czosnkiem. Wlać olej, ocet. Wsypać sól, cukier, pieprz i gorczycę. Wymieszać. Odstawić na 4 godziny, mieszać w międzyczasie.
 Przełożyć do słoików. Pasteryzować 10 minut.
i jeszcze raz polecam zrobić ją choćby do obiadu, bez pasteryzacji -jest PYSZNA! 



Komentarze