Indyk w żurawinie

Danie to mimo dziwnego, lekko słodkiego posmaku, wszędzie gdzie się pojawi robi furorę! Idealnie więc nadaje się na wszelkiego rodzaju przyjęcia! Nie znam osoby, której by to danie nie smakowało. Poza tym uzależnia! Gdy sięgniemy po jedną łyżkę, wciągnie nas do reszty i będziemy próbować, próbować, próbować! Szczerze polecam!


Indyk w żurawinie

  • 750g fileta z indyka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek żurawiny ze słoika
Indyka  oczyścić i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć mąką. Przesmażyć. Zdjąć z patelni. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić, dorzucić mięso. Zalać szklanką wody, doprawić. Gotować do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, dodać żurawinę.


Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami mąki. Dodać do mięsa i wymieszać. Dusić całość 5 min. Danie podawać z ryżem. Smacznego!




PS. Żurawinę w słoiczku można kupić w sklepach ekologicznych. Ja przeważnie daję taką:

można ją podobno dostać w IKEI.     












Komentarze