Jedno z moich ulubionych dań! Idealne na niedzielny obiad:)
Zapiekane mielone z grzybami i kaszą gryczaną
- ok. 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- kilka porządnych garści suszonych grzybów
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 jajka
- sól i pieprz
Grzyby moczymy, gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i bardzo drobno siekamy. Łączymy z mięsem mielonym i woreczkiem kaszy gryczanej. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy z sałatkami! Smacznego!
PS. Wersję bez kaszy podaję z ziemniakami. Także jest pyszna! Następnym razem pstryknę fotkę :)
Komentarze
Prześlij komentarz