De Volaille

De Volaille to klasyczne danie, które już na stałe zagościło na polskich stołach! Na początku, zanim je zrobiłam, wydawało mi się bardzo skomplikowane.  Ale nie jest! Jest bardzo proste w wykonaniu, a Wasze dzieci je pokochają!

De Volaille

  • 2 piersi
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie lub pietruszka
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż, tak by z jednej otrzymać dwa cieniutkie kotleciki. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, dodajemy soli, pieprzu. Odstawiamy do lodówki. 
Masło czosnkowe: do miękkiego masła dodajemy zioła prowansalskie lub posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i dwa posiekane ząbki czosnku. Jeżeli masło jest twarde, możemy je kilka sekund podgrzać w mikrofalówce. Masło czosnkowe trzymamy w lodówce.

Po godzinie wyjmujemy mięso z lodówki. Na brzegu każdej piersi kładziemy kawałek  masełka czosnkowego (nawet bardziej z brzegu niż jest pokazane na zdjęciu) i zwijamy.

Otrzymaną roladkę obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy w bardzo gorącej, dużej ilości oleju ok. 7 minut przewracając co jakiś czas. 
Podajemy z puree i sałatką. Kurczak jest niesamowicie soczysty i pyszny!

Smacznego!

Komentarze