De Volaille to klasyczne danie, które już na stałe zagościło na polskich stołach! Na początku, zanim je zrobiłam, wydawało mi się bardzo skomplikowane. Ale nie jest! Jest bardzo proste w wykonaniu, a Wasze dzieci je pokochają!
Po godzinie wyjmujemy mięso z lodówki. Na brzegu każdej piersi kładziemy kawałek masełka czosnkowego (nawet bardziej z brzegu niż jest pokazane na zdjęciu) i zwijamy.
Otrzymaną roladkę obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy w bardzo gorącej, dużej ilości oleju ok. 7 minut przewracając co jakiś czas.
De Volaille
- 2 piersi
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie lub pietruszka
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- sól i pieprz
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż, tak by z jednej otrzymać dwa cieniutkie kotleciki. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, dodajemy soli, pieprzu. Odstawiamy do lodówki.
Masło czosnkowe: do miękkiego masła dodajemy zioła prowansalskie lub posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i dwa posiekane ząbki czosnku. Jeżeli masło jest twarde, możemy je kilka sekund podgrzać w mikrofalówce. Masło czosnkowe trzymamy w lodówce.
Otrzymaną roladkę obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy w bardzo gorącej, dużej ilości oleju ok. 7 minut przewracając co jakiś czas.
Komentarze
Prześlij komentarz