Sałatka szwedzka

Moja ulubiona! Dobra, słodko-kwaśna, ale nie tak kwaśna jak niektóre sklepowe sałatki! Idealna do obiadu albo na kanapkę!


Sałatka szwedzka

  • 4 kg ogórków
  • 80 dag marchwi i cebuli
  • 3 papryki czerwone
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • sól, pieprz
  • 1 szkl wody
Ogórki umyć, zetrzeć na plasterki. Posolić, odstawić. Po 2 godzinach odlać sok z ogórków. Cebulę pokroić na cienkie plasterki, marchew zetrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w małą kostkę -wszystkie warzywa dodać do ogórków i wymieszać. Wlać ocet, olej, wodę. Wsypać cukier, trochę pieprzu i posolić do smaku. Przełożyć w słoiki. Pasteryzować 10 minut.


Komentarze