PIKLE (wychodzi 5 słoików 0,7 litra)
- 2 kg ogórków -umyć, przekroić wzdłuż na plastry
- 2 papryki czerwone -umyć, pokroić na paski
- 5 z. czosnku
- koperek
- 1 szkl soli
- 9 szkl wody
- 3 szkl wody
- 2,5 szkl octu
- 3 szkl cukru
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 liście laurowe
- pieprz
- 2 cebule -pokroić w grube plastry
- 1/2 torebki kurkumy
Składniki marynaty gotować 10 minut na małym ogniu.
W słoikach układać pionowo ogórki z paskami papryki, po 1 ząbku czosnku i 1 łyżeczkę koperku do każdego słoika. Zalać gorącą marynatą. Pasteryzować 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz