PIKLE -ogórki kanapkowe



PIKLE (wychodzi 5 słoików 0,7 litra)
  • 2 kg ogórków -umyć, przekroić wzdłuż na plastry
  • 2 papryki czerwone -umyć, pokroić na paski
  • 5 z. czosnku
  • koperek
  • 1 szkl soli
  • 9 szkl wody
marynata:
  • 3 szkl wody
  • 2,5 szkl octu
  • 3 szkl cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • pieprz 
  • 2 cebule -pokroić w grube plastry
  • 1/2 torebki kurkumy
Ogórki (plastry) zalać roztworem wody z solą. Odstawić na 3 godz. Później wodę odlać. 
Składniki marynaty gotować 10 minut na małym ogniu.

W słoikach  układać pionowo ogórki z paskami papryki, po 1 ząbku czosnku i 1 łyżeczkę koperku do każdego słoika. Zalać gorącą marynatą. Pasteryzować 5 minut. 

Komentarze