Ogórki w musztardzie



Ogórki w musztardzie  (wychodzi 5 słoików 0,7 litra)

  • 2 kg ogórków -obrane, podzielone na ćwiartki
  • 1 żółta papryka (niekoniecznie) -pokrojone na paseczki
  • 5 z. czosnku
  • kilka gałązek koperku

zalewa:

  • 4 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki musztardy (ulubionej, ja daję na zmianę jednego roku ostrą, drugiego ziarnistą)
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

 Do każdego słoika włożyć pionowo ogórki i kilka pasków papryki + 1 ząbek czosnku + gałązka koperku. [dodałam w tym roku eksperymentalnie odrobinę estragonu]

Składniki zalewy zagotować i zalać ogórki. Pasteryzować 5 min.



























Komentarze

Prześlij komentarz