Ogórki w musztardzie (wychodzi 5 słoików 0,7 litra)
- 2 kg ogórków -obrane, podzielone na ćwiartki
- 1 żółta papryka (niekoniecznie) -pokrojone na paseczki
- 5 z. czosnku
- kilka gałązek koperku
zalewa:
- 4 szkl wody
- 1 szkl octu
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki musztardy (ulubionej, ja daję na zmianę jednego roku ostrą, drugiego ziarnistą)
- kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Do każdego słoika włożyć pionowo ogórki i kilka pasków papryki + 1 ząbek czosnku + gałązka koperku. [dodałam w tym roku eksperymentalnie odrobinę estragonu]
Składniki zalewy zagotować i zalać ogórki. Pasteryzować 5 min.
Witam ogorki zalewac goraca zalewa
OdpowiedzUsuń