Surówka z młodej kapusty z kukurydzą i ogórkami

Prosta surówka, trochę inna od tradycyjnej bo nie zakwaszana octem ani cytryną. Zamiast oliwy można dodać majonez, aczkolwiek nie będzie już wtedy taka lekka. Można też dodać drobno posiekaną sałatę, pomidora i koperek! 


Surówka z młodej kapusty z kukurydzą i ogórkami

  • pół główki młodej kapusty
  • 1 czerwona cebulka
  • kilka ogórków gruntowych
  • pół puszki kukurydzy
  • oliwa z pestek winogron [majonez]
  • cukier puder
  • sól i pieprz
  • [drobno posiekana sałata, koperek, pomidory]
Młodą kapustę i cebulkę siekamy na drobno. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półplasterki. Wrzucamy wszystko wraz z kukurydzą do miski, dolewamy kilka łyżek oliwy i przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze