Sos pomidorowy do pizzy wg Petera Reinharta

Najlepszy sos do pizzy! Odkąd znalazłam go na forum cincin, nie używam innego!  Od siebie dodaje tylko cukier!

Sos pomidorowy
  • puszka pomidorów w kostkach - ok 450 g 
  • łyżka octu balsamicznego lub świeżo wyciśniętego soku cytryny (albo mieszanki powyższych) 
  • duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii) 
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano (lub pół łyżki świeżej posiekanej bazylii) 
  • 0,5 łyżki czosnku granulowanego (lub 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone) 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki dokładnie wymieszać. pomidorów pod żadnym pozorem nie podgrzewać. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz