Moją ulubioną pizza jest pizza na cienkim spodzie, Napoletana. Czasami jednak nachodzi mnie ochota na inną pizzę. Pizza na grubym spodzie, której można zrobić duże ilości, to jest czasami idealne wyjście. Zwłaszcza gdy przed nami wiele godzin siedzenia przed tv:)
Ciasto na grubym spodzie
przepis pochodzi stąd
Odlewamy trochę wody i rozpuszczamy w niej sól, osobno w drugiej miseczce drożdże (możemy dodać odrobinę cukru i mąki).
Pozostałą wodę dodajemy do mąki i wyrabiamy. Dodajemy drożdże i dalej wyrabiamy 3 minuty. Dodajemy sól i wyrabiamy 3 minuty. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy 3 minuty. Przykrywamy folią i odstawiamy na 20 minut. w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich mocno wyrabiamy. Kładziemy na talerz podsypany mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 2 godziny.
Przygotowujemy 2 blaszki o wymiarach 39x45 cm i smarujemy olejem. Ciasto rozciągamy na całą blaszkę. Delikatnie smarujemy sosem pomidorowym i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Pieczemy 6 minut w 220 st. Smarujemy pozostałym sosem pomidorowym. Posypujemy serem. I układamy resztę dodatków. Pieczemy znowu 15minut. Smacznego!
PS. Jest troszkę zabawy przy tej pizzy, ale jest naprawdę dobra. Idealna na większą ilość osób.
Ciasto na grubym spodzie
przepis pochodzi stąd
- 0,5 l wody
- 900 g mąki (odsypać 150 g do podsypania)
- 25 g soli (4 niepełne łyżeczki)
- 13 g drożdży
- 30 g oleju (2 pełne łyżki)
Odlewamy trochę wody i rozpuszczamy w niej sól, osobno w drugiej miseczce drożdże (możemy dodać odrobinę cukru i mąki).
Pozostałą wodę dodajemy do mąki i wyrabiamy. Dodajemy drożdże i dalej wyrabiamy 3 minuty. Dodajemy sól i wyrabiamy 3 minuty. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy 3 minuty. Przykrywamy folią i odstawiamy na 20 minut. w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich mocno wyrabiamy. Kładziemy na talerz podsypany mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 2 godziny.
Przygotowujemy 2 blaszki o wymiarach 39x45 cm i smarujemy olejem. Ciasto rozciągamy na całą blaszkę. Delikatnie smarujemy sosem pomidorowym i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Pieczemy 6 minut w 220 st. Smarujemy pozostałym sosem pomidorowym. Posypujemy serem. I układamy resztę dodatków. Pieczemy znowu 15minut. Smacznego!
PS. Jest troszkę zabawy przy tej pizzy, ale jest naprawdę dobra. Idealna na większą ilość osób.
Mmmmm.. poproszę o jedną taką :)
OdpowiedzUsuń