Ostatnio u mnie trochę mącznie:) Ale naprawdę pysznie! Pankejki z malinami i jogurtem greckim to idealna propozycja na niedzielny poranek.
- 2 kubki mąki
- 2 jajka
- 1 1/2 kubka mleka
- 75 gr rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (przeważnie nie daję)
- 1/3 kubka cukru
- odrobina soli
Jajka zmiksować, dodać mąkę. I tu są dwie szkoły, jedna mówi o tym, by mąkę przesiać, druga, żeby nie przesiewać, że powinny być grudki. Ja nie przesiewam. Dodaję resztę składników i dalej miksuję. Ciasto jest trochę "cięższe" niż na klasyczne na naleśniki.
Smażyć na suchej albo naprawdę lekko posmarowanej olejem patelni.Podajemy z cukrem pudrem, owocami i bitą śmietaną lub jogurtem.
Smacznego!
Wyglądają wspaniale! Pyszności!
OdpowiedzUsuń