Pankejki z malinami i jogurtem

Ostatnio u mnie trochę mącznie:) Ale naprawdę pysznie! Pankejki z malinami i jogurtem greckim to idealna propozycja na niedzielny poranek.



Pankejki
  • 2 kubki mąki
  • 2 jajka
  • 1 1/2 kubka mleka
  • 75 gr rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (przeważnie nie daję)
  • 1/3 kubka cukru
  • odrobina soli 

Jajka zmiksować, dodać mąkę. I tu są dwie szkoły, jedna mówi o tym, by mąkę przesiać, druga, żeby nie przesiewać, że powinny być grudki. Ja nie przesiewam. Dodaję resztę składników i dalej miksuję. Ciasto jest trochę "cięższe" niż na klasyczne na naleśniki.
 Smażyć na suchej albo naprawdę lekko posmarowanej olejem patelni.

 Podajemy z cukrem pudrem, owocami i bitą śmietaną lub jogurtem.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz