Najlepsze ciasto z rabarbarem i bitą śmietaną!

Idealne połączenie kwaskowatego rabarbaru, kruszonki i delikatnej domowej bitej śmietany... 
Oficjalnie przedstawiam najlepsze ciasto tej wiosny!


Ciasto z rabarbarem
ciasto:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany
  • +75 dkg rabarbaru 

Siekamy razem kostkę masła, cukier i mąkę, potem dodajemy 5 żółtek i zagniatamy. 1/5 część ciasta odkładamy do lodówki na kruszonkę. Do reszty ciasta dodajemy śmietanę i dalej ugniatamy. Wykładamy na blachę (średnią). Na ciasto dajemy pokrojony rabarbar.

krem:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie

Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i pod koniec ubijania 2 budynie i mieszamy.
Krem wylewamy na owoce. Na owoce kładziemy kruszonkę.

Pieczemy 50-60 min. w piekarniku 200 st., ustawionym na grzanie góra i dół, później zmniejszamy temperaturę.

Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz