Idealne połączenie kwaskowatego rabarbaru, kruszonki i delikatnej domowej bitej śmietany...
Oficjalnie przedstawiam najlepsze ciasto tej wiosny!
Ciasto z rabarbarem
ciasto:
Siekamy razem kostkę masła, cukier i mąkę, potem dodajemy 5 żółtek i zagniatamy. 1/5 część ciasta odkładamy do lodówki na kruszonkę. Do reszty ciasta dodajemy śmietanę i dalej ugniatamy. Wykładamy na blachę (średnią). Na ciasto dajemy pokrojony rabarbar.
krem:
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i pod koniec ubijania 2 budynie i mieszamy.
Krem wylewamy na owoce. Na owoce kładziemy kruszonkę.
Pieczemy 50-60 min. w piekarniku 200 st., ustawionym na grzanie góra i dół, później zmniejszamy temperaturę.
Smacznego!
Oficjalnie przedstawiam najlepsze ciasto tej wiosny!
Ciasto z rabarbarem
ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 5 łyżek cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki śmietany
- +75 dkg rabarbaru
Siekamy razem kostkę masła, cukier i mąkę, potem dodajemy 5 żółtek i zagniatamy. 1/5 część ciasta odkładamy do lodówki na kruszonkę. Do reszty ciasta dodajemy śmietanę i dalej ugniatamy. Wykładamy na blachę (średnią). Na ciasto dajemy pokrojony rabarbar.
krem:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i pod koniec ubijania 2 budynie i mieszamy.
Krem wylewamy na owoce. Na owoce kładziemy kruszonkę.
Pieczemy 50-60 min. w piekarniku 200 st., ustawionym na grzanie góra i dół, później zmniejszamy temperaturę.
Smacznego!
faktycznie smacznie wygląda
OdpowiedzUsuń