Kurczak pieczony ze świeżym tymiankiem i czosnkiem

Gdy przychodzi wiosna i lato, a na ogródku zaczyna rosnąć tymianek, nie ma innej możliwości, żeby nie zrobić tego prostego, ale pysznego kurczaka! Połączenie tymianku, masła, czosnku i cebuli to jest prawdziwa uczta smaków:)


Kurczak pieczony ze świeżym tymiankiem i czosnkiem
  • 1 kurczak (ponad 2 kg)
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka łodyżek tymianku
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • odrobina oleju do wysmarowania naczynia
  • sól, pieprz
Kurczaka myjemy i nacieramy solą i pieprzem dzień wcześniej. Przykrytego w misce wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyciągamy i przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i smarujemy miękkim masłem. Cebulę kroimy na cząstki i połowę wrzucamy do środka kurczaka. 2-3 ząbki i połowę przygotowanego tymianku także. Resztą cebuli, tymianku i czosnku obkładamy kurczaka.
 Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika 200st. Po 15 minutach dolewamy na dno naczynia pół szklanki gorącej wody. Co 15 minut polewamy kurczaka wytworzonym sosem, aby był soczysty i chrupiący.  Pieczemy w sumie ok. 1,5 godziny.
Podajemy z młodymi ziemniakami i surówką:) Smacznego!


Komentarze

  1. zaluje, ze nie moglam sprobowac :) czekam na nastepne posty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham takiego kurczaka :)) smacznie się zapowiada :) kiedy kolacyjka ???

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz