Gdy przychodzi wiosna i lato, a na ogródku zaczyna rosnąć tymianek, nie ma innej możliwości, żeby nie zrobić tego prostego, ale pysznego kurczaka! Połączenie tymianku, masła, czosnku i cebuli to jest prawdziwa uczta smaków:)
- 1 kurczak (ponad 2 kg)
- kilka ząbków czosnku
- kilka łodyżek tymianku
- 1 cebula
- 50 g masła
- odrobina oleju do wysmarowania naczynia
- sól, pieprz
Kurczaka myjemy i nacieramy solą i pieprzem dzień wcześniej. Przykrytego w misce wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyciągamy i przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i smarujemy miękkim masłem. Cebulę kroimy na cząstki i połowę wrzucamy do środka kurczaka. 2-3 ząbki i połowę przygotowanego tymianku także. Resztą cebuli, tymianku i czosnku obkładamy kurczaka.
Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika 200st. Po 15 minutach dolewamy na dno naczynia pół szklanki gorącej wody. Co 15 minut polewamy kurczaka wytworzonym sosem, aby był soczysty i chrupiący. Pieczemy w sumie ok. 1,5 godziny.
Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika 200st. Po 15 minutach dolewamy na dno naczynia pół szklanki gorącej wody. Co 15 minut polewamy kurczaka wytworzonym sosem, aby był soczysty i chrupiący. Pieczemy w sumie ok. 1,5 godziny.
Podajemy z młodymi ziemniakami i surówką:) Smacznego!
zaluje, ze nie moglam sprobowac :) czekam na nastepne posty :D
OdpowiedzUsuńkocham takiego kurczaka :)) smacznie się zapowiada :) kiedy kolacyjka ???
OdpowiedzUsuń