Kajmak to taka domowa "krówka" tylko delikatniejsza, absolutnie genialna w smaku!
Przepis jest prosty i naprawdę warto poświęcić te kilka chwil na przyrządzenie prawdziwego kajmaku, bo puszkowy kajmak w porównaniu do domowego wypada bardzo słabo.. Idealny do ciast, ciasteczek, wafli itp.
Kajmak
- 2 szklanki tłustego mleka
- 40 dag cukru
- 10 dag masła
- (aromat waniliowy)
Wlać mleko do garnka o grubym dnie, wrzucić cukier. Gotować na średnim ogniu jakieś 30-40 min i mieszać, mieszać, mieszać!
Na początku uzyskamy słodkie mleczko jak z tubki. Dopiero gdy mleko nam zgęstnieje otrzymamy prawdziwy kajmak czyli coś na kształt "krówki":) Pod koniec dodajemy masło i aromat waniliowy. Ściągamy z palnika. Smacznego!
A kiedy dodać masło? Kiedyś próbowałam zrobić domowy kajmak ale mi nie wyszedł. Może tym razem mi się uda :D
OdpowiedzUsuńUps, nie dopisałam;) masło dodajemy pod sam koniec, jak już ściągniemy z gazu. Niektóre przepisy zawierają masła, myślę jednak, że po jego dodaniu kajmak jest po prostu lepszy. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńI pomyslec,ze nigdy nie robilam domowego kajmaku! Nastepnym razem zagladne do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :). Chciałam o coś zapytać, Mam przepis na ciasto, w którym daje się puszkę mleka skondensowanego, (niestety nie mam dostępu do gotowej masy kajmakowej ze względu na miejsce zamieszkania...) więc musze zrobić domową, jakie proporcje powinnam wykorzystać? Standardowa puszka o ile pamiętam ma ok. 500 g czyli powinnam podwoic ilość składników w przepisie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedź i przepis :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie można zrobić kajmak z tych proporcji. Odmierzyć 500 g do ciasta i resztę inaczej wykorzystać. Przepraszam za długą nieobecność i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńtez robie z tego przepisu-pyszny :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń