Kajmak domowy


Kajmak to taka domowa "krówka" tylko delikatniejsza, absolutnie genialna w smaku!
Przepis jest prosty i naprawdę warto poświęcić te kilka chwil na przyrządzenie prawdziwego kajmaku, bo puszkowy kajmak w porównaniu do domowego wypada bardzo słabo.. Idealny do ciast, ciasteczek, wafli itp.


Kajmak

  • 2 szklanki tłustego mleka
  • 40 dag cukru
  • 10 dag masła
  • (aromat waniliowy)

Wlać mleko do garnka o grubym dnie, wrzucić cukier. Gotować na średnim ogniu jakieś 30-40 min i mieszać, mieszać, mieszać!
Na początku uzyskamy słodkie mleczko jak z tubki. Dopiero gdy mleko nam zgęstnieje otrzymamy prawdziwy kajmak czyli coś na kształt "krówki":) Pod koniec dodajemy masło i aromat waniliowy. Ściągamy z palnika. Smacznego!

Komentarze

  1. A kiedy dodać masło? Kiedyś próbowałam zrobić domowy kajmak ale mi nie wyszedł. Może tym razem mi się uda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ups, nie dopisałam;) masło dodajemy pod sam koniec, jak już ściągniemy z gazu. Niektóre przepisy zawierają masła, myślę jednak, że po jego dodaniu kajmak jest po prostu lepszy. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I pomyslec,ze nigdy nie robilam domowego kajmaku! Nastepnym razem zagladne do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis :). Chciałam o coś zapytać, Mam przepis na ciasto, w którym daje się puszkę mleka skondensowanego, (niestety nie mam dostępu do gotowej masy kajmakowej ze względu na miejsce zamieszkania...) więc musze zrobić domową, jakie proporcje powinnam wykorzystać? Standardowa puszka o ile pamiętam ma ok. 500 g czyli powinnam podwoic ilość składników w przepisie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedź i przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że spokojnie można zrobić kajmak z tych proporcji. Odmierzyć 500 g do ciasta i resztę inaczej wykorzystać. Przepraszam za długą nieobecność i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. tez robie z tego przepisu-pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz