Pieczone ziemniaki z sosem tzatziki

Uwielbiam pieczone ziemniaki!  Przynajmniej raz na 2-3 tygodnie muszę takowe podać na stół:) Jak pisałam we wcześniejszym poście, kocham wersję pieczonych ziemniaków z sosem tzatziki! Podobno proste dania smakują najlepiej -nie zgadzam się z tym za bardzo, bo lubię kombinowane dania, ale w tym przypadku to powiedzenie ma sens! Proste i genialne!




Ziemniaki pieczone

  • kilka ziemniaków (2-3 na osobę)
  • masło
  • rozmaryn lub świeży tymianek
  • sól morska
Ziemniaki najpierw myję i obieram.Kroję na kawałki -jeżeli mam mniej czasu na zrobienie obiadu, kroję na grubsze plastry. Wrzucam do garnka na osolony wrzątek i gotuję 7-10 minut. Odcedzam. Wrzucam do garnka kilka sporych wiórków masła lub kilka łyżek oliwy/oleju i dokładnie mieszam, aby każdy ziemniak chociaż trochę był maźnięty warstwą tłuszczyku. Ziemniaki wrzucam do półmiska posmarowanego masłem. Posypuję solą morską i rozmarynem. Wkładam na 30-40 minut do piekarnika nastawionego na 200 stopni.

W połowie pieczenia przekładam je na drugi bok, tak by były równomiernie przypieczone. Gdy skorupka jest odpowiednio chrupiąca, wyciągam z piekarnika i odstawiam na kilka minut, aby trochę ostygły. Podaję z mięsem i sosem tzatziki:) Smacznego!



Komentarze