Moje dziecko jest jak kot Garfield! KOOOOCHAAAAA LAAAZAANIEEE! :) Dla niej, dla mojego smakoszka szukałam przepisu idealnego.I chyba znalazłam tu. Z małymi przeróbkami lazania, która mi wychodzi jest naprawdę najlepsza! Co dla mnie najważniejsze nie jest mdła! Dzięki trikowi, który zastosował jakby to powiedziała moja córka "złoczyńca" Tony Soprano, a podpatrzony przez autorkę wcześniej wskazanego posta, mięso ma wyrazisty charakter i jest idealnie łagodzone przez sos beszamel. Domowy makaron zamiast kupnego, z którym zawsze jest problem (obgotowywać czy później jeść twardy?), to wyjście idealne o ile mamy czas na jego zrobienie. Jakże żałuję, że nie miałam mozzarelli i świeżej bazylii. Wtedy już nic więcej do szczęścia nie byłoby mi potrzebne!
Lazania klasyczna
Ragu mięsne
Najpierw na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy posiekaną cebulę, po chwili dodajemy marchew. Gdy warzywa lekko się podsmażą wrzucamy mięso (rozdzielamy je na patelni widelcem, aby nam się nie posklejało).
Przyprawiamy solą, pieprzem i zalewamy winem. Gdy wino odparuje, dolewamy po trochu bulionu (ja rozpuszczam 1 kostkę bulionu wołowego na 500 ml wody gdy nie mam rosołu). Gdy bulion wyparuje wlewamy sos pomidorowy i 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Dusimy mięso na małym ogniu ok. 45 minut (podobno im dłużej, tym jest lepsze!). 10 minut przed końcem wciskamy 3 ząbki czosnku, przyprawiamy ziołami, 2 łyżkami octu balsamicznego, solą, pieprzem i cukrem. Pod koniec sprawdzam jeszcze raz smak, często przy tak dużej ilości pomidorów i octu balsamicznego, trzeba jeszcze raz dodać cukru! Odstawiamy.
Makaron domowy
W czasie duszenia ragu, przechodzę do robienia ciasta:
Wszystkie składniki wrzucam do miksera, który mi je dokładnie wymiesza. Wyciągam ciasto, które jest przeważnie w kawałkach i ręcznie wyrabiam kilka minut, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 20 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, wałkujemy bardzo cienko na 1-2 mm. Wykrawamy 3 płaty wielkości naszego naczynia do zapiekania lazanii.
Sos beszamel
Do masła stopionego na patelni dodajemy mąkę, mieszamy chwilę i po trochu wlewamy mleko. Trzeba bardzo dokładnie i energicznie mieszać, by nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem, startą gałką muszkatałową i odrobiną cukru. Odstawiamy na chwilę.
Lazania
Na spód naczynia do zapiekania lazanii kładziemy:
1. sos beszamel
2. makaron
3. mięso
4. makaron
5. sos beszamel
6. mięso
7. makaron
8. sos beszamel
9. ser mozzarella/żółty
Zapiekamy 45 minut w 190 stopniach. Aby ciasto się nie spiekło, ale było miękkie, trzeba je przykryć folią w trakcie pieczenia. Smacznego!
Lazania klasyczna
Ragu mięsne
- 1 kg mięsa mielonego
- 700 g sosu pomidorowego/pomidorów w puszce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula -posiekana
- 1 marchew -starta na drobnych oczkach
- kieliszek czerwonego wina
- 500 ml rosołu/bulionu z kostki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oleju
- sól, cukier, pieprz
- oregano, bazylia (świeży tymianek)
Najpierw na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy posiekaną cebulę, po chwili dodajemy marchew. Gdy warzywa lekko się podsmażą wrzucamy mięso (rozdzielamy je na patelni widelcem, aby nam się nie posklejało).
Przyprawiamy solą, pieprzem i zalewamy winem. Gdy wino odparuje, dolewamy po trochu bulionu (ja rozpuszczam 1 kostkę bulionu wołowego na 500 ml wody gdy nie mam rosołu). Gdy bulion wyparuje wlewamy sos pomidorowy i 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Dusimy mięso na małym ogniu ok. 45 minut (podobno im dłużej, tym jest lepsze!). 10 minut przed końcem wciskamy 3 ząbki czosnku, przyprawiamy ziołami, 2 łyżkami octu balsamicznego, solą, pieprzem i cukrem. Pod koniec sprawdzam jeszcze raz smak, często przy tak dużej ilości pomidorów i octu balsamicznego, trzeba jeszcze raz dodać cukru! Odstawiamy.
Makaron domowy
W czasie duszenia ragu, przechodzę do robienia ciasta:
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub zwykły olej
- 4 lekko roztrzepane jaja
Wszystkie składniki wrzucam do miksera, który mi je dokładnie wymiesza. Wyciągam ciasto, które jest przeważnie w kawałkach i ręcznie wyrabiam kilka minut, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 20 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, wałkujemy bardzo cienko na 1-2 mm. Wykrawamy 3 płaty wielkości naszego naczynia do zapiekania lazanii.
Sos beszamel
- 60 g masła
- 4-5 łyżek mąki
- 3 szklanki mleka
- gałka muszkatałowa
- sól, pieprz, cukier
Do masła stopionego na patelni dodajemy mąkę, mieszamy chwilę i po trochu wlewamy mleko. Trzeba bardzo dokładnie i energicznie mieszać, by nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem, startą gałką muszkatałową i odrobiną cukru. Odstawiamy na chwilę.
Lazania
Na spód naczynia do zapiekania lazanii kładziemy:
1. sos beszamel
2. makaron
3. mięso
4. makaron
5. sos beszamel
6. mięso
7. makaron
8. sos beszamel
9. ser mozzarella/żółty
Zapiekamy 45 minut w 190 stopniach. Aby ciasto się nie spiekło, ale było miękkie, trzeba je przykryć folią w trakcie pieczenia. Smacznego!
Ale apetyczna! Wygląda świetnie, pycha:)
OdpowiedzUsuńI ja się zaliczam do grupy Garfieldopodobnych...za kawałek dobrej lazanii dam się pokroić ;)
OdpowiedzUsuń